Sivut

keskiviikko 24. elokuuta 2011

Soijakalapihvit



noin 6 kappaletta

  • ½  dl vaaleaa soijarouhetta + 1 dl vettä
  • ½ dl soijahiutaleita + 1 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • ½ dl korppujauhoja
  • 1 dl kaura- tai soijakermaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 merilevälevy hienoksi rouhittuna
  • mustapippuria
  • inkivääriä
  • sitruunapippuria
  • tilliä / ruohosipulia
  • (wasabi- eli piparjuurijauhetta)
  • öljyä

1. Keitä soijarouhetta viisi minuttia liemikuutiolla maustetussa vedessä

2. Turvota korppujauhoja kermassa muutama minuutti ja lisää ne keitettyyn soijarouheeseen
3. Lisää soijahiutaleisiin kasvisliemellä maustettu vesi ja lisää myös ne seokseen
4. Kuullota pilkotut sipuli ja valkosipuli öljyssä noin viisi minuuttia ja lisää seokseen
5. Lisää vehnäjauhot, mausteet sekä silputtu merilevä ja sekoita tasaiseksi
6. Muotoile ja paista pihvejä noin viisi minuuttia molemmin puolin

Soijakalapihvit ovat hyviä esimerkiksi erilaisten perunoiden tai riisin sekä Remoulade-kastikkeen kanssa.

torstai 11. elokuuta 2011

Juusto


  • 50 g kookosrasvaa tai 75 g margariinia
  • 2 dl maustamatonta soija- tai kauramaitoa
  • 3/4 dl majoneesia (esim. X-tra Kevyt)
  • 1/2 dl ravintohiivahiutaleita
  • 2 tl agar-jauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl kurkumaa 
  • muutama tippa savuaromia (ei vahvaa)
  • (1/2 tl kuminaa)

1.Öljyä valmiiksi astia, jossa massa voi hyytyä
2. Sulata rasva vesihauteessa
3. Sekoita kaikki muut ainekset paitsi ravintohiivahiutaleet kattilassa, ja lisää sula rasva
4. Keitä seosta liedellä niin että se kuplii noin 5-7 minuuttia, sekoita koko ajan kunnolla
5. Lisää ravintohiivahiutaleet
6. Kaada öljyttyyn astiaan ja anna jähmettyä noin 1-2 tuntia
7. Kumoa jähmettynyt massa säilytysastiaan

Säilyy jääkaapissa noin viikon. Sopii myös raastettavaksi tai sulatettavaksi. Käytä esimerkiksi leivän päällä tai pizzan kuorrutteena. Juuston tai -raasteen voi myös pakastaa.

(Alkuperäinen ohje löytyi jo lopettaneesta Mustikkapöperö-blogista.)

sunnuntai 7. elokuuta 2011

Soijapihvit - peruspihvit soijarouheesta



noin 8 kappaletta

  • 1 dl soijarouhetta
  • 2 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1/2 dl korppujauhoja
  • 1 dl kaura- tai soijakermaa
  • 1 sipuli
  • 2-4 valkosipulin kynttä
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl grillausmaustetta, (esim. Vantastic Foodsin 'Barbeque Grill') 
  • rypsiöljyä paistamiseen

1. Liota kasvisliemikuutio kuumaan veteen ja lisää soijakastike

2. Kaada mausteliemi soijarouheen päälle, sekoita ja anna soijarouheen turvota
3. Turvota korppujauhoja kermassa muutama minuutti ja lisää ne keitettyyn soijarouheeseen
4. Pilko ja kuullota sipuli sekä valkosipuli öljyssä noin viisi minuuttia ja lisää seokseen, valkosipulia oman maun mukaan
5. Lisää vehnäjauhot, mustapippuri ja grillausmauste ja sekoita tasaiseksi
6. Muotoile ja paista pihvejä noin viisi minuuttia molemmin puolin

Todella hyvät ja helpot peruspihvit. Hyvää tulee myös jos paistaa ensin kevyesti molemmin puolin pannulla ja sen jälkeen lämmittää uunissa. Pihvejä voi hyvin myös lämmittää uunissa seuraavina päivinä.

Syö esimerkiksi perunoiden ja ruskeakastikkeen kanssa tai hampurilaisen välissä.

tiistai 2. elokuuta 2011

Maksalaatikko - rusinoilla, ilman maksaa


  • 3 dl puuroriisiä tai ohrasuurimoita
  • 1 tuubi Tartex-tahnaa (kaikki maut käy, mutta suosituksena maustamaton tai sieni)
  • 1 prk kaura/soijakermaa
  • 2 dl rusinoita
  • 2 sipulia
  • 0,5 dl siirappia
  • 3 dl soijarouhetta
  • soijakastiketta
  • mustapippuria
  • valkopippuria
  • suolaa

1. Laita riisit/suurimot kiehumaan
2. Turvota rusinoita kaatamalla niiden päälle kiehuvaa vettä ja jätä ne likoamaan
3. Kuutioi ja paista sipuli öljyssä paistinpannulla 
4. Lisää soijarouhe pannulle ja vettä niin, että massasta tulee kosteaa
5. Mausta soijakastikkeella, mustapippurilla ja valkopippurilla
6. Lisää rusinat vesineen, valutetut suurimot, Tartex sekä siirappi ja sekoita hyvin
7. Lisää kaurakerma sekä suolaa maun mukaan
8. Kaada uunivuokaan, tiputa pinnalle muutama nokare margariinia
9. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia


Soijaton versio

  • 1,25 dl puuroriisiä/ohraa
  • 2 tuubia Tartexia
  • 1 l maustamatonta kauramaitoa
  • 100 g kasvismargariinia
  • 1 sipuli
  • 1 dl rusinoita
  • 0,8 dl siirappia
  • 0,5 rkl suolaa
  • meiramia
  • valkopippuria
  • inkivääriä

Valmistusohjeet samoin kuin yllä.

Maksalaatikko on hyvää sellaisenaan tai esimerkiksi puolukkahillon kanssa. Jos välttämättä haluat, voit myös jättää rusinat pois, en kuitenkaan suosittele.

Alkuperäiset ohjeet löydetty Kasviskasarista sekä soijaton versio saatu Jussilta. Maksalaatikon maun vanhana ystävä suuret kiitokset vinkistä ja ohjeesta Jussille, sekä Jussin äidille! Tämä on todella uusi suosikkini!