tiistai 28. kesäkuuta 2011

Vegaaninen eli hyvänhajuinen silli



noin 6-8 henkilölle lisukkeeksi

  • 1 munakoiso
  • 1 pkt kaura-/soijakermaa
  • 3 rkl majoneesia (esim. X-tra Kevyt majoneesi tai itse tehty)
  • 3 rkl sinappia
  • etikkaa
  • tuoretta tilliä
  • tuoretta ruohosipulia
  • valkopippuria
  • suolaa

1. Pilko munakoiso suikaleiksi.
2. Keitä munakoisopaloja suolavedessä. Varo, ettet keitä liian kauan, jottei paloista tule liian löysiä, noin 5 minuuttia riittää. Nosta palat jäähtymään ja kuivumaan.
3. Anna munakoisopalojen jäähtyä ja lisää niihin vielä suolaa.
4. Tee kastike muista aineksista, lisää mausteita oman maun mukaan.
5. Sekoita jäähtyneet munakoisosuikaleet kastikkeeseen.
6. Anna maustua jääkaapissa.

Vaihtoehtoja: kastikeeseen voi laittaa myös soijajugurttia/sitruunamehua*/punasipulihaketta/sipulia/sitruunapippuria, merilevää  jne..

(*jos laittaa sitruunamehua etikan sijaan niin ei kannata laittaa kermaa, leikkaantuu.)

Toimii hyvin esimerkiksi uusien perunoiden kanssa tai ruisleivän päällä. Jouluun ja juhannukseen!

21 kommenttia:

  1. Ensi kesänä ei tarvinne sillin kohdalla lipsua... tämä on loistoblogi tällaiselle aloittavalla kasvissyöjälle, joka kaipaili juuri maksalaatikkoa...

    VastaaPoista
  2. Moi Elina! Ensinnäkin, kiitos että jätit kommentin. Paras palkinto minkä voin blogin pitämisestä saada on, että joku korvaa eläinruoan kasvisversiolla näiden reseptien avulla. Ihana kuulla, että blogista on hyötyä sinulle. Tänne voi muutenkin jättää toiveita tai kysymyksiä, jos sellaisia tulee. Myös etusivulta löytyy hyödyllisiä linkkejä. Tsemppiä kasvissyönnin aloitukseen!

    VastaaPoista
  3. Hei, ja kiitos kiinnostavasta blogista.

    Ymmärrän vallan hyvin, että vegaanisten versioiden valmistus on kyllin haastavaa ilmankin, että vielä (lisää) rajoittaisi käytettävissä olevien raaka-aineiden määrää, mutta X-tra kevytmajoneesin ynnä muiden vastaavien läpeensä keinotekoisten mössöjen eksessiivinen käyttö näissä ohjeissa hieman oudoksuttaa. Nähdäkseni kevytmajoneesi on niin paha oksymoron, ettei sellaista tahmaa pitäisi olla olemassakaan, enkä ainakaa suuhuni laittaisi.

    Ehkä käyn vielä tuumasta toimeen ja ryhdyn kokeilemaankin näitä ohjeita :-D

    VastaaPoista
  4. Moi!

    Kiitos palautteesta. Ja kyllä, oot oikeassa. Olen yrittänyt tehdä ohjeet mahdollisimman helpoiksi ja valita esimerkkituotteiksi sellaisia, joita saa ympäri Suomea, eikä vain erikoiskaupoista. Tiedän että monet turhautuvat, jos resepti näyttää siltä että jokaisen raaka-aineen hankkiminenkin on jo hankalaa. Tuo X-tra kevyt majoneesi on tällä hetkellä ainoa laajassa myynnissä oleva vegaaninen majoneesi. (Valitettavasti!)

    Toki ohjeessa voi käyttää myös esim Plamilin luomumajoneeseja, tehdä itse tai jättää majoneesin kokonaan pois. Sen voi korvata esimerkiksi soijajugurtilla tai tehdä kastikkeen vain kasvikermaan.

    Täällä muuten majoneesiohje: http://vegaaninenversio.blogspot.com/2011/09/majoneesi.html

    Ps. tämä blogihan on täynnä oksymoroneja ;)

    VastaaPoista
  5. Lisäsin nyt majoneesiohjeen myös suoraan reseptiin :)

    VastaaPoista
  6. Hei ihana!

    Kiitos upeasta blogista, jouluksi saatiin täältä kaksi reseptiä kun mukamaksalaatikko-ohje on päässyt hukkumaan. Jee!

    Mutta sellaista haluaisin kysyä, että kuinkahan pitkään tämä kalojen ystävän silli valmistettuna säilyy, siis onko kokemusta? Ja kuinka suuri määrä tästä tulee, yksi lasipurkillinen? Mietitään tässä että tehtäisiinkö samantien kaksinkertainen satsi.

    Haleja!

    VastaaPoista
  7. Moi Sini :) Kiitos viestistäsi! Määrään vaikuttaa munakoison koko, mutta sellaisen "normikokoisen" munakoison kanssa, tästä tulee kyllä ihan reilu satsi, kaksi pientä lasipurkillista. Eli kannattaa ensin katsoa onko riittävä määrä ja tehdä sitten vaikka myöhemmin lisää. En osaa ihan tarkkaan sanoa kuinka pitkään valmis ruoka säilyy, mutta ainakin saman verran kuin avattu kasvikermapurkki jääkaapissa. Kannattaa vielä laittaa kannelliseen astiaan, niin säilyy pidempään. Halit myös sinne!

    VastaaPoista
  8. Siis vau, ei löydy ylisanoja kuvaamaan tätä. Aivan loistava ohje, kiitos! En olisi ikinä itse keksinyt että munakoiso on noin loistava korvike sillille. Meikäläisen joulut ja juhannukset tuli pelastettua, kun saa parin vuosikymmenen tauon jälkeen kaivaa kaikki äitin herkkuohjeet esiin... Veikkaan, että toimii myös raakakypsytetyn lohen korvikkeena nimittäin.

    VastaaPoista
  9. Kiitos ihanasta palautteesta Tiuhtiainen!

    Juuri tuosta syysta perustin blogin alunperin :)

    (Itse tykkaan paljon myos muista kalakorvikkeista, kuten kalapuikot ja kalapihvit, joiden ohje loytyy taalta.)

    terkuin, Mai

    VastaaPoista
  10. Moikka! Kiitos mahtavasta reseptistä, kastike on aivan huippu! Muutaman kerran tätä nyt tehtyäni piti tulla kommentoimaan, että munakoiso toimii, mutta herkkusienet vielä sitäkin paremmin :) Sama käsittely, kuin munakoisoille. Kuulemma kesäkurpitsakin on hyvä!

    VastaaPoista
  11. Vau, ompa onni että törmäsin tähän! Vegaanisilli kuulostaa juuri minun kesäherkutteluhetkien pelastukselta, nimittäin 26 vuotta lakto-ovo-vegetaristina ja nyt joulusta asti vegaanina olen kaivannut silliä uusien perunoiden kanssa :) Tätä täytyy kokeilla heti! Tuo kotitekoisen juuston resepti meni myös heti talteen ja ensi viikolla heti kokeiluun. Kiitos!

    VastaaPoista
  12. Törmäsin blogiisi vasta äskettäin ja selailin vanhoja ohjeitasi. Aion tänään kokeilla tätä "silliä", vaikka en ole siitä kalasta ikinä välittänytkään. Ohje kuitenkin kuulostaa hyvältä ja vasta alkaneena vegaanina haluan löytää kaikkea hyvää leivän päälle! Kiitos vielä blogistasi :)

    VastaaPoista
  13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  14. Kiitos paljon ilahduttavista palautteista Henna, Anonyymi ja Essi! :)

    Ja kiitos vinkistä Henna, täytyykin kokeilla myös sienien ja kesäkurpitsan kanssa.

    Ps. lisäsin merkinnän annosmäärästä.

    VastaaPoista
  15. Heippa Mai!
    Kuinka pitkään tämä "silli" säilyy? Tämä satsi tuskin tulee yhdellä suulla syödyksi ihan heti, joten sillä kyselen :)

    VastaaPoista
  16. Moi, sanoisin että jääkaapissa noin viikon. Saman verran kuin mitä kermapohjaiset kastikkeet säilyvät hyvin suljetussa astiassa.

    VastaaPoista
  17. Hei, kysyisin muutamaa asiaa, koska munakoiso on mulle hieman vierasta, enkä silliäkään koskaan ole syönyt. Kuoritaanko munakoiso silliä varten? Kuinka paksuiksi suikaleiksi? Kohdassa kolme laitetaan suolaa, laitetaanko ihan ripaus vai itketetäänkö munakoisoa vielä ja pyyhitään suola sitten pois?

    VastaaPoista
  18. Moi MieliHeli. Ei kuorita, eikä tarvitse erikseen itkettää. Itse oon leikannut noin 1 cm levyisiä suikaleita, mutta ei se ole niin tarkkaa. Suolaa vaan munakoisojen päälle ja sitten ne palat heitetään kastikkeeseen! Ei ole tosiaan turhan tarkkaa! =)

    VastaaPoista
  19. Mulla on IBS, ärtyvän suolen oireyhtymä. En enää voi käyttää mm. palkokasveja. Rakastamani valkosipuli on muuttunut valkosipuliöljyksi. Sen voin tehdä itse mamman kasvattamista valkosipuleista. Olen myös keliakian myötä joutunut muuttamaan kaiken itse laittamani ruoan minulle sopivaksi. Eikä niistä kakuista aina tullut hyviä ;) kokeilemalla ja tekemällä oppii. On erittäin surullista, jos joutuu laittamaan ruokaa roskiin. Siihen ei ole yksinkertaisesti varaa.

    VastaaPoista
  20. Pitääkös munakoiso öö kuoria? :) t. tyhmä

    VastaaPoista