tiistai 2. elokuuta 2011

Maksalaatikko - rusinoilla, ilman maksaa


  • 3 dl puuroriisiä tai ohrasuurimoita
  • 1 tuubi Tartex-tahnaa (kaikki maut käy, mutta suosituksena maustamaton tai sieni)
  • 1 prk kaura/soijakermaa
  • 2 dl rusinoita
  • 2 sipulia
  • 0,5 dl siirappia
  • 3 dl soijarouhetta
  • soijakastiketta
  • mustapippuria
  • valkopippuria
  • suolaa

1. Laita riisit/suurimot kiehumaan
2. Turvota rusinoita kaatamalla niiden päälle kiehuvaa vettä ja jätä ne likoamaan
3. Kuutioi ja paista sipuli öljyssä paistinpannulla 
4. Lisää soijarouhe pannulle ja vettä niin, että massasta tulee kosteaa
5. Mausta soijakastikkeella, mustapippurilla ja valkopippurilla
6. Lisää rusinat vesineen, valutetut suurimot, Tartex sekä siirappi ja sekoita hyvin
7. Lisää kaurakerma sekä suolaa maun mukaan
8. Kaada uunivuokaan, tiputa pinnalle muutama nokare margariinia
9. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia


Soijaton versio

  • 1,25 dl puuroriisiä/ohraa
  • 2 tuubia Tartexia
  • 1 l maustamatonta kauramaitoa
  • 100 g kasvismargariinia
  • 1 sipuli
  • 1 dl rusinoita
  • 0,8 dl siirappia
  • 0,5 rkl suolaa
  • meiramia
  • valkopippuria
  • inkivääriä

Valmistusohjeet samoin kuin yllä.

Maksalaatikko on hyvää sellaisenaan tai esimerkiksi puolukkahillon kanssa. Jos välttämättä haluat, voit myös jättää rusinat pois, en kuitenkaan suosittele.

Alkuperäiset ohjeet löydetty Kasviskasarista sekä soijaton versio saatu Jussilta. Maksalaatikon maun vanhana ystävä suuret kiitokset vinkistä ja ohjeesta Jussille, sekä Jussin äidille! Tämä on todella uusi suosikkini!

20 kommenttia:

  1. No johan kuulostaa oudolta :D En oo kyllä vegenä maksalaatikkoa kaipaillut, mutta voishan tätä silti olla ihan hauska kokeilla. Saako tehdä ilman rusinoita ;)

    VastaaPoista
  2. Moi Pia, joo tämä on aika erikoinen idea vegaaniseksi versioksi, mutta lopputulos on yllättäen hyvää ruokaa. Jos et halua assosiaatiota einesmaksalaatikkoon, niin reseptin nimi voisi hyvin olla myös esimerkiksi 'kermainen ohrapaistos' :) Ja saa tehdä ilman rusinoita, mutta sitten en voi mennä takuuseen mausta, hehe..

    VastaaPoista
  3. Ihan paras ohje! Maksalaatikko on niitä harvoja liharuokia, joita olen jäänyt kaipailemaan ja tää versio kyllä täyttää sen aukon!

    Ja laatikko toimii oikein hyvin ilman rusinoitakin oman kokemuksen mukaan!

    Olen tehnyt aina puuroriisiin tämä laatikon ja välillä tuppaa jäämään hieman löysäksi. Asia on kyllä korjaantunut kun kermaa laittaa vähän vähemmän!

    VastaaPoista
  4. Kiitokset ja hyvät huomiot! Olen samaa mieltä reseptin hyödyllisyydestä :)

    VastaaPoista
  5. Onko tuo kuvan maksalaatikko soijaton versio? Puoliso tuossa juuri vääntää tuota soijallista eli ensimmäistä versiota ja valittaa, kun siitä tulee niin paljon ettei mahdu edes isohkoon vuokaan... kannattaisi ehkä mainita, että tuo on tosi iso satsi, pikemminkin kymmenelle kuin neljälle ;)Ja hän korvasti Tartexin pehmeällä tofulla, koska me emme syö Tartexia, mä en syö hiivaa jos ei ole ihan pakko. Mausta emme vielä tiedä, se selviää kohta...

    VastaaPoista
  6. Kuvan laatikko on soijallinen versio ja rasia on tosiaan sellainen isoin suorakaiteen muotoinen laatikko mitä kaupoista saa. Meillä kuitenkin tuon ohjeen satsin söi kaksi henkilöä(!). Mutta hyvä muistutus joka tapauksessa, pyrin vastaisuudessa merkitsemään tarkemmin kuinka suuri annos reseptistä tulee.

    Sen verran vielä huomautuksena, että se maksamainen maku tulee tosiaan siitä Tartexista. Jos jätätte sen pois, niin lopputulos ei välttämättä muistuta maksalaatikkoa, mutta saatte varmasti hyvänmakuisen tofuohralaatikon =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, meillä sitä laatikkoa syötiin monta päivää :) Ja hyvää oli, muistutti maksalaatikkoa siitäkin huolimatta, että tartex oli vaihdettu pehmeään tofuun. Koostumuksestakin tuli hyvä. Mutta jos maku olisi muistuttanut liikaa "oikeaa" maksalaatikkoa, en ehkä olisi edes tykännyt tästä, koska en ikinä tykännyt maksaruoista. Puolukan kanssa syötiin, sen happamuus sopii hyvin rusinoiden makeuden vastapainoksi.

      Poista
    2. Jes, hyvä juttu :) Pitääkin testaa joskus tofun kanssa.

      Poista
  7. Aivan törkeen hyvää!!! Uusi perheemme suosikki! Ja passeli satsi kuusihenkiselle perheellemme. Vielä kun lapset aika pieniä... Lapsille kerroin, että tämä oli äidin (ja isänkin!) lempiruokaa lapsena. Kaikki neljä tykkäsivät myöskin heti! Aivan mahtavaa saada tätä herkkua ja tosiaan maksan eläimellistä sivumakua ;) Joulupöytään pääsee tämä! Kiiiitos! t. Outi

    VastaaPoista
  8. ...siis ILMAN eläimellisiä makuja ja vegaanisena! t. ed.

    VastaaPoista
  9. Hei Outi, kiva kuulla etta koko perheelle maistuu!

    VastaaPoista
  10. Joskus vuosia sitten kokeilin jotain tämän kaltaista, nimenomaan ohrasuurimoista. Nyt olisi tarkoitus tehdä jouluksi. Joulupöydässä on yksi gluteenitonta ruokavaliota noudattava, joten laatikko tulee puuroriisistä. Yleismakuun ja "maksalaatikkomaisuuteen" ei kuitenkaan varmaan vaikuta se, että käyttääkö ohraa vai riisiä, koska tässä juuri Tartex taitaa olla se merkittävin seikka maksalaatikkomaisuuden saavuttamiseksi?

    VastaaPoista
  11. Minnajana, en uskalla sanoa, koska ei ole kokemusta. Mutta Tartex on tosiaan se juttu tässä!

    VastaaPoista
  12. Hei. En löytänyt paikallisesta kaupasta Tartexia. Kävisiköhän tilalla Saarioisten Herbs & Garlic Vegemajoneesi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En usko, että käy. Tartexissa on hyvin erilainen koostumus ja maku: se on pateemainen.

      Poista
    2. Ok, Tartex on minulle uusi tuttavuus. Kiitos ja mukavaa Joulua 😊

      Poista
    3. Kiitos, ja samoin! Ps. En tiedä missä asut, mutta ainakin Helsingissä esimerkiksi omista lähikaupoistani löytyy.

      Poista
  13. Vegaanituutori Minna Honkamäki2. tammikuuta 2019 klo 17.25

    Rakastan tätä! Oon tehny jo varmaan sata kertaa. Tänään viimeksi :) Kiitos sulle ihanasta reseptistä.

    VastaaPoista
  14. Onko tuo 3dl keitettyä riisiä?

    VastaaPoista
  15. Aivan mahtava resepti, kiitos sen jakamisesta!!!! Toista kertaa tein, ilman rusinoita ja sipulia (en ite tykkää) eli kaikki aineet vain sekaisin keitetyn puuroriisin kanssa ja vuokaan loraus oljyä:)) niin hyvää ja haju ja maku uskomattomalla tavalla todella kuin se perinteinen sisäelin- ruokalaji! Äitinikin ahmi ja ihmetteli kuinka voi olla ihan kasvistuote:)) !!

    VastaaPoista