torstai 11. elokuuta 2011

Juusto


  • 50 g kookosrasvaa tai 75 g margariinia
  • 2 dl maustamatonta soija- tai kauramaitoa
  • 3/4 dl majoneesia (esim. X-tra Kevyt)
  • 1/2 dl ravintohiivahiutaleita
  • 2 tl agar-jauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1/4 tl kurkumaa 
  • muutama tippa savuaromia (ei vahvaa)
  • (1/2 tl kuminaa)

1.Öljyä valmiiksi astia, jossa massa voi hyytyä
2. Sulata rasva vesihauteessa
3. Sekoita kaikki muut ainekset paitsi ravintohiivahiutaleet kattilassa, ja lisää sula rasva
4. Keitä seosta liedellä niin että se kuplii noin 5-7 minuuttia, sekoita koko ajan kunnolla
5. Lisää ravintohiivahiutaleet
6. Kaada öljyttyyn astiaan ja anna jähmettyä noin 1-2 tuntia
7. Kumoa jähmettynyt massa säilytysastiaan

Säilyy jääkaapissa noin viikon. Sopii myös raastettavaksi tai sulatettavaksi. Käytä esimerkiksi leivän päällä tai pizzan kuorrutteena. Juuston tai -raasteen voi myös pakastaa.

(Alkuperäinen ohje löytyi jo lopettaneesta Mustikkapöperö-blogista.)

46 kommenttia:

  1. Sopii ihan huippuhyvin lasagneen!

    VastaaPoista
  2. Ihana blogi ja huippuja perusreseptejä!! (: Juusto kuulostaa kivalta, en olekkaan aiemmin tähän törmännyt! Kävin viimeviikonloppuna hieman sukuloimassa ja sain suuren kunnian loihtia koko porukalle päivälliset.

    Tein versioni vegaanisina tietysti ja olin valtavan imarreltu kun paatuneimmat lihamiehetkin kehuivat ruokiani (mm. meksikolaistyyppistä lasagnea) aivan taivaallisin sanankääntein ja kaikki ruoka meni! (: Täytyy ensikerralla kokeilla tätä juusto-reseptiä siihen päälle, kiitos Pia vinkistä!

    Kiva blogi, hienoa, että aloit pitämään sitä! (:

    T: Tuikku

    VastaaPoista
  3. Moi Pia ja Tuikku!

    Tämä toimii tosiaan hyvin niin lasagneen kuin muihinkin uuniruokiin kuorrutteeksi.

    Kiitos muutenkin palautteesta Tuikku! :) Oon tosi iloinen jos muutkin pitävät näiden reseptien kokoamista tänne hyödyllisenä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos jännästä ohjeesta! Mutta onko vegaanista majoneesia helppo saada? (En ole varsinaisesti tottunut ostamaan erikseen vegaanisia tuotteita, kun en ole vegaani vaikka pidänkin vegaanista tuotetta aina parempana kuin eläinkunnan tuotteita sisältävää. En myöskään ole tottunut majoneesin-ostaja, koska en siitä yleensä pidä; ei siis ole tullut tutkittua purkkeja.)

    VastaaPoista
  5. Moi Meeri!

    S-ryhmän kaupoissa (eli S-market, Alepa, Prisma jne) myydään X-tra kevyt majoneesia, joka on vegaanista. Näyttää tältä: http://www.rainbow.fi/default.asp?viewID=1474&productID=1512
    Eli sitä saa helposti lähikaupoistakin.

    Sitten on esimerkiksi Plamilin majoneesit, niitä saa lähinnä ekokaupoista ja esim Punnitse ja Säästä kaupoista. Näyttää tältä: http://www.plamilfoods.co.uk/egg-free-mayo

    Itse käytän paljon Vegaanituotteet-sivustoa, johon on koottu vegaanisia perustuotteita, niin välttyy purkkien lukemiselta. Sivuston osoite: http://www.vegaanituotteet.net/

    Toivottavasti näistä tiedoista oli apua :)

    VastaaPoista
  6. Majoneesia voi myös duunaa superhelposti itse. Otetaan 1 osa huoneenlämpöistä soijamaitoa ja 2 osaa rasvaa. Lisätään mausteita ja sekoitetaan teosekoittimella kunnes koostumus on majoneesimaista. Thats it!

    VastaaPoista
  7. Niinjoo siihen täytyy kans pusertaa limeä tai sit laittaa omenaviinietikkaa tjsp. happamuuden (?) takia. Vähän vaan. Maistaa kokoajan ja sit sen mukaa lisäilee shittii.

    VastaaPoista
  8. Jes, tarkoitus onkin laittaa majoneesin ohje erikseen, kunhan vaan saan aikaiseksi :) Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
  9. no niin, nyt on majoneesiohje saatu blogiin, voila; http://vegaaninenversio.blogspot.com/2011/09/majoneesi.html

    VastaaPoista
  10. Hei Mai
    tämmönen keski-ikäinen wanna-be-vegaani mies kysyy, että mitä tuo ravintohiivahiutaleet oikein on? Savuaromia jo sainkin kun isolla kirkolla satuin käymään. Mutta noita hiutaleita? MIstäs minä semmoisia? Apteekista?

    VastaaPoista
  11. Moi,

    hyvä että kysyit. Ravintohiivahiutaleita (tai oluthiivahiutaleita) saa esimerkiksi Punnitse ja Säästä nimisistä kaupoista sekä muista luontaistuote- tai ekokaupoista (esimerkiksi Ekolo, Ruohonjuuri jne).

    Jos paikkakunnallasi ei ole minkäänlaista ekokauppaa niin netin kautta saa tilattua esimerkiksi täältä;

    http://www.ekosego.fi/product/420/engevita-ravintohiivahiutale-125g

    tai täältä

    http://www.ekolo.fi/rapunzel_ravintohiivahiutaleet_pr_4006040272953.html

    Tsemppiä vegaanisuuteen ja hiutaleiden löytämiseen! :)

    VastaaPoista
  12. Moi Mai

    Hiutaleet löytyivät ja agar-jauheet.

    Tein juustoa. Olipa helppoa! Pistin mausteeksi vähän puna- ja viherpippuria, rosmariinia ja kuminaa. Tämä keski-ikäinen wanna-be-vegaani-mies kiittää ja kumartaa. Lapset kyllä irvistelivät, mutta jääpähän minulle enemmän. :)

    VastaaPoista
  13. Moi vielä,
    kiva kuulla ja hyvä jos onnistui! Vähän hienoa että oot ollut noin kokeellinen, pitää itsekin testata noita mausteita. Kiitos vinkistä! Ja lasten makuaisti kehittyy sitten ajallaan ;)
    Hyviä vegaanikokeiluja jatkossakin!

    VastaaPoista
  14. Kiitos reseptistä ja hyödyllisestä blogista! Sain itsekin vihdoin aikaiseksi tehdä tätä juustoa. Koostumus oli juuri hyvä (käytin agar-hiutaleita jauheen sijaan), mutta huh kun tuli ainakin omaan makuuni suolaista tuon 1,5 teelusikallisen mukaan. Mutta käytän tämän satsin johonkin suolattomaan ruokaan ja ensi kerralla ripauta juustoon puolet vähemmän suolaa. Sen sijaan savuaromia lorautan seuraavalla kerralla reippammin, niin tulee "kipparijuustoa" :).

    VastaaPoista
  15. Moi, kiitos palautteesta. Täytyykin ensi kerralla tarkkailla tuota suolan määrää ja katsoa jos sitä tosiaan on reseptissä liikaa. Muokkaan reseptiä sitten tarpeen mukaan. Hyvä kun huomautit asiasta. Kipparijuustoa täytyy ehdottomasti kanssa testata! :)

    VastaaPoista
  16. Minä joka olen vannoutunut normaalin kermajuuston ystävä - kokeilin tätä ja olipas muuten hyvää :) Kiitos.

    VastaaPoista
  17. Moi Sinikka, onpa tosi siistiä kuulla! Kiitos ennakkoluulottomuudestasi :)

    VastaaPoista
  18. Tulipa viimein kokeiltua tätä juustoa, ja ylitti odotukset sekä maun että koostumuksen puolesta. Kiitos!

    VastaaPoista
  19. Niin ja suolaa tuli tosiaan laitettua vain yksi teelusikallinen, puolitoista olisi ollut liikaa minunkin makuuni.

    VastaaPoista
  20. Moi, kiva kuulla! Tulee tosiaan myös halvemmaksi kuin kaupan juustot ja voi itse varioida makua oman mieltymyksen mukaan. Kiitos myös kommentista suolan suhteen; nyt on tullut jo niin monta mielipidettä, että vähemmän määrää myös reseptissä.

    VastaaPoista
  21. Löysin (nyt vasta?!) tänne blogiisi ja tuli juuri tarpeeseen! Itse olen ollut vegaanilinjalla viitisen vuotta, mutta viime aikoina on alkanut kunnolla kyllästyttämään soijasuikaleet, -rouheet ja muut perusjutut. Kyllästyminen on mennyt ihan siihen asteeseen, että on alkanut harkita kalan/juuston tms. takaisin ottamista ruokavalioon. Mutta sitten kyllä vaan törmää siihen seinään, joka vegaaniseen ruokavalioon johtikin, että vaikka maku olisikin hyvä, niin ajatus kalasta/juustosta juoksutteineen tekee ruoasta pahaa, joten antaa olla!

    Pitkän (ja epäselvän) kirjoitukseni keskeinen ajatus oli vain se, että juuri tällaista piristystä kaipasin, onneksi törmäsin blogiisi, ja toivottavasti jaksat jatkaa tämän kanssa! Juusto menee ainakin kokeiluun lähipäivinä ja pari muuta reseptiä on poimittuna talteen.

    VastaaPoista
  22. Kokeilin - tai siis tein - tuota juustoa, mutta maku oli aivan hirveä eikä mötikkää saanut kunnolla edes höylättyä, jotenkin tosi löllöä. Höh! Olisikohan ongelma voinut olla siinä, että tein majoneesin itse... Mutta senkin tein kyllä täysin ohjeen mukaan.

    VastaaPoista
  23. ^^ kiitos paljon kauniista palautteesta! mulla on paljon kiireitä tämän blogin lisäksi, enkä voi laittaa tähän niin paljon aikaa kuin olisi ideaali, mutta ajatuksena on kyllä päivitellä tänne harvakseltaan. varsinkin kun näin tsempataan!

    ^ hmm. harmi, että näin on käynyt! täytyy sanoa, etten ole testannut juustoa itse tehdyn majoneesin kanssa, joten siinä voi kyllä olla ongelma. jos vaan jaksat niin suosittelen kokeilemaan vielä valmismajoneesin kanssa. ite oon aina tehnyt tuohon halpaan x-traan, ja on aina toiminut.

    VastaaPoista
  24. Hmm, onnistuiskohan tämä Vegesetillä, ootko kokeillut? Itse en oo koskaan käyttänyt agaria, niin en tiedä millaista se on suhteessa Vegesetiin. "Juusto"kakut on kyllä onnistuneet hienosti Vegesetillä.

    VastaaPoista
  25. Moi, en ole kokeillut Vegesetillä. En kyllä heti keksi mitään syytä miksei se voisi toimia :)

    VastaaPoista
  26. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta! Pakko kokeilla varmaan maistuu vähän erilaiselta kuin normaalit juustot :-)

    VastaaPoista
  27. Joo, ei ihan yksi yhteen mene maun tai koostumuksen suhteen, mutta toimii juustona!

    VastaaPoista
  28. Mikäköhän meni pieleen kun tuli semmoista kokkareista mössöä, jotenki kuivan oloista, en kyllä tiedä millaista tuon olisi pitänyt olla mutta oletin että tasaista ja valuvaa :D Agarjauheen tilalla käytin tuota Vegesetiä, en oo mikään kokenut kokkailija nii en tiiä oisko pitäny määrää muuttaa..? Sen verran poikkesin ohjeesta etten jaksanut sulattaa erikseen tuota kookosrasvaa siis laitoin sen vaan sekaan, voiskohan siitä johtua :o Pieni epäilys myös että hiivahiutaleita ois menny liikaa. Muuten kyllä noudatin ohjetta! Missäköhän vois olla syy :D

    VastaaPoista
  29. Kiitos ohjeesta, löysin tänne kun oli joku suositellut Facebookin yhdessä ryhmässä..

    Käykös ihan toi kookosöljy kun ohjeessa lukee kookosrasva tai margariini? Juuri olin aloittelemassa öljyn kanssa, mutta pitääks nyt lähteä kauppaan hakemaan täysin kiinteä versio rasvasta? :)

    VastaaPoista
  30. Moi Anonyymi ja attamariia!

    Valitettavasti en osaa vastata, mutta koska tämä on vähän erikoisempi resepti, niin suosittelen seuraamaan ohjeita juuri niin kuin ne kirjoitettu. Varsinkin tuon oikean koostumuksen saamiseksi.

    Mikäli kuitenkin on valmis ottamaan riskin ja haluaa testailla eri ainesosien kanssa, niin saa mielellään kirjoittaa sitten tähän miten onnistui :)

    VastaaPoista
  31. HEI! Olen melkein vegaani, sillä tykkään juustosta paljon mutta en haluaisi syödä lehmänmaidosta tehtyä... Joten löysin tämän sivun. Miltä tuo sitten maistuu? Maistuuko se yhtään juustolta? Mihin sitä voi verrata?
    ja voiko sitä höylätä ja laittaa leivän päälle? Kiitos!

    VastaaPoista
  32. Mä kokeilin Vegesetillä, kun agaria ei ollut. Laitoin vegesetin kylmään soijamaitoon (kattilassa) ja sitten lisäsin sen jälkeen muut aineet ohjeen mukaisesti. Onnistui. Tai no en tiedä minkälaista se olisi agarilla, mutta kyllä tämä oli ihan hyvä. Tosin lopputulos oli sen verran löllö että ei sitä voi höylätä, mutta minä keksin toisen tavan käyttää sitä: leikkaan veitsellä siitä suikaleen ja sitten levitän sen leivälle. Vähän kuin levitteeksi. Laitoin tuota myös pizzaan siten, että otin pieniä paloja juustosta ja mätkin ne tomaattikastikkeen päälle. Se suli jonkin verran ja se riitti minulle. Ehkä jos sitä olisi jaksanut jotenkin laittaa pienemmäksi, siitä olisi varmaan tullut tasainen "juustomatto" mutta minä en jaksanut.

    VastaaPoista
  33. Onkohan kukaan onnistunut esim. Itsetehdyllä majoneesilla? Jotenkin hirvittää tuon xtran lisäaineet, vai liekö onnistuminen kenties niistä kiinni...?:D

    VastaaPoista
  34. ^^^^ Moi, maistuu rasvaiselta juustolta. Kun tekee ohjeen mukaan, niin voi höylätä ja käyttää muutenkin juuston tapaan.

    ^^ Hyvä kuulla, että onnistui. Tosin ohjeen mukaan juustosta ei kyllä pitäisi tulla niin löllö, eli höyläämisen pitäisi onnistua.

    ^ Moi, en tosiaan ole kokeillut itse tehdyllä majoneesilla, mutta tuolla ylempänä on lueteltu myös vegaanisia luomumajoneeseja, jos ei halua käyttää X-tran.

    VastaaPoista
  35. Tein eilen kotitekoiseen majoneesiin. Onnistui :) Mutta laitoin liikaa suolaa, kun majossa oli liian vähän, lisäsin juustoon varmaan tuplamäärän..

    VastaaPoista
  36. Jes, kiva kuulla, että kuitenkin onnistuu!

    VastaaPoista
  37. Vegaaninen Roquefort tai homejuusto?

    VastaaPoista
  38. Anteeksi ilonpilauskysymys, mutta oisko jotain arviota monta prossaa tässä on rasvaa? Kevytmargariinihan ei oletettavasti käy tähän koska täytyy kuumentaa. Ostin kaupasta vegaanista juustoa, ja energiaa oli melkein 300 kcal/100 g, toisaalta maku oli niin voimakas ettei paljoa tarvitse leivän päälle. On myös parempaa kuin kermajuustot. Hinnan vuoksi ajattelin kokeilla tehdä itse tällä ohjeella seuraavaksi. Minkähänmoinen palanen tätä tulee jos viikossa pitää syödä pois kuleksimasta (nimim. perheen ainoa vegaani).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Laskeskelin energiamäärän ja rasvaprosentin, tullen tulokseen kookosrasva & soijamaito-version sisältävän kokonaisuudessaan 668,3kcal ja 76g rasvaa(/360g). Tällöin energiamääräksi muodostuu 185,63kcal/100 ja rasvaprosentiksi 22,35%. :)

      Poista
  39. Nami! Tuli todella hyvää juustoa! Ihanaa löytää vihdoinkin vegaaninen juustoresepti, joka maistuu hyvältä. Nyt tämä uusi vegaani ja entinen sekaanikin voi syödä maukkaita eväsleipiä töissä.

    VastaaPoista
  40. Tristan, pitää vielä selvitellä asiaa!

    Anonyymi, olen pahoillani, en yhtään tiedä rasvaprosentista.. Koon näkee kun vertaa tuohon kuvan juustohöylään.

    Marjo, tosi kiva kuulla! =)

    VastaaPoista
  41. Ehdottomasti aion jo tällä viikolla kokeilla. Voiko muutan tuon kaura- tai soijamaidon korvata kookosmaidolla - varmastikkin? Mutta millä korvata nuo hiivahiutaleet, olen hiivattomalla ruokavaliolla, olisiko sinulla ideaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oluthiivahiutaleet ovat inaktivoituja, joten eivät aiheuta kehossa elävien hiivasienten aiheuttamia reaktioita. Sopivat siis yhtälailla hiivattomaan ruokavalioon. :)

      Poista
  42. Tein tuon tänään juurikin Vegesetillä, eli carrageenanilla. Maku oli OK, mutta koostumus "tytinää" eli hyytelöä. Ilmeisesti agar-agarilla tulisi tiiviimpi ja kovempi. Molemmat tehdään kuitenkin levistä, joten ajattelin, että toimisi näinkin. Seuraavan kerran 100% ohjeen mukaan. :)

    VastaaPoista
  43. Ihan järkky hyvä ohje! Korvasin 1/3 suolan määrästä aromisuolalla ja lisäsin 1/2 tl sipulijauhetta. Eipä tartte kaupasta ostella enää niitä kumilta maistuvia lätkiä leivän päälle!

    VastaaPoista
  44. Ai siis vegeset on karrageeniä. Karrageeniä ei ainakaan suositella ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville.

    VastaaPoista