tiistai 8. marraskuuta 2011

Makkarat


noin 6 kpl

  • 2,5 dl keitettyjä ruskeita papuja
  • 3 dl vehnägluteiinia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1/2 kasvisliemikuutio
  • 5 murskattua valkosipulin kynttä
  • 1/2 dl ravintohiivahiutaleita
  • 5 tippaa savuaromia
  • 4 tl paprikajauhetta
  • 1 tl oreganoa
  • n 1/2 tl tuoretta jauhettua mustapippuria
  • ripaus tulista chiliä

  1. Sekoita puolikas kasvisliemikuutio 2,5 desilitraan vettä isossa kulhossa ja anna liemen jäähtyä
  2. Lisää kaikki muut ainekset paitsi vehnägluteiini ja sekoita tasaiseksi seokseksi tehosekoittimella
  3. Lisää vehnägluteiini seokseen samanaikaisesti sekoittaen koko ajan kädellä.
  4. Vaivaa taikina tasaiseksi massaksi
  5. Leikkaa taikina kuuteen yhtä isoon osaan ja pyörittele niistä makkaran muotoisia pitkuloita
  6. Leikkaa sopivan kokoisia paloja foliosta ja kääri makkarat erittäin tiivisti yksittäin folioon
  7. Keitä höyryssä noin 40 minuuttia. Jos sinulla ei ole höyrykattilaa, voit tehdä sellaisen teräksisestä siivilästä ja tavallisesta kattilasta. Laita folioon käärityt makkarat siivilään ja siivilä isoon kattilaan, jossa on vettä, kuitenkin niin että makkarat eivät lillu vedessä vaan kypsyvät höyryssä.
  8. Paista höyrystetyt makkarat vielä öljyssä paistinpannulla

Mausteita lisäämällä tai vähentämällä voit varioida makkaroiden makua. Esimerkkinä; jos haluat oikein tulisia makkaroita lisää chiliä, jos taas yrttimakkaroita lisää yrttejä jne. Ruskeiden papujen sijaan voit käyttää myös muita keitettyjä papuja, esimerkiksi papusekoitusta.

Makkarat ovat hyvä sellaisenaan, mutta toimivat hyvin esimerkiksi myös hodarin välissä tai pilkottuna vaikka makkarakeitossa.

29 kommenttia:

  1. kiitos ohjeesta! nyt ovat nakkimakkarat jo höyryttymässä :)

    VastaaPoista
  2. Kokeilin ohjetta soveltaen mutta ainesmäärät samana pitäen. Maku hyvä, ulkonäkökin hyvä, mutta koostumus kumman löllö, jopa kumimaisen venyvä. Lisää gluteenijauhoa vai mitä tehdä? Onko kokemusta samasta ongelmasta?

    VastaaPoista
  3. Moi Elina,

    Hmm...ethän antanut makkaroiden lillua vedessä? Jos niitä keittää suoraan vedessä, niin voi tapahtua tuo ongelma.. Tai eihän taikinä jäänyt liian löysäksi alunperin? Makkarat pitää myös kääriä folioon oikein tiukoiksi rulliksi, jotta ne pysyvät tiiviinä. Yksi mikä voi myös auttaa on antaa taikinan vetäytyä jonkun aikaa ainesten sekoittamisen jälkeen, ennen höyrystämistä.

    Ylipäätään seitanista voi helposti tulla vähän kumimainen ja jos haluaa mureamman lopputuloksen niin kannattaa lisätä seokseen esim korppujauhoja. Kannattaa koittaa. Eli lisää korppujauhoja seokseen tai toinen hyvä vaihtoehto on lisätä gramjauhoja (eli kikhernejauhoja). Itse oikeastaan tykkään eniten sellaisesta seitanista mihin on lisätty gluteenijauhojen lisäksi muitakin jauhoja.

    Toivottavasti onnistuu!

    VastaaPoista
  4. Ja Lemmi, kiva kuulla! Saa mielelään jättää kommenttia miten onnistui :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos taas Mai! Tällä blogilla on paikkansa ravintoketjussa!
    Koostumus onnistui mainiosti. Itse lisäsin höyrytys aikaan surutta vartin, sillä tiukassa foliossa ja monessa kerroksessa voinee makkarat kypsyä yllättävän hitaasti.

    Mutta onnistui. Koostumus oli mainio. Ehkä snadisti öljyä voisi lisätä. Itse aion tehdä tätä seuraavaksi "currywurstina"...

    t.
    Mie

    VastaaPoista
  6. Moi Anonyymi, isot kiitokset :) Ja hyviä huomioita, eli höyrystysaika toki omien rullien mukaan. Currywursti mainio idea, kokeilen itekin ensi kerralla!

    VastaaPoista
  7. Mä niin toivoisin, jos joku osaisi keksiä näistä myös vaihtoehtoja, jotka olisi gluteenitomia. Meikäläinen ei voi kuin haistella seitania >:(

    VastaaPoista
  8. Kiitos ohjeesta, sekasyöjämiehenikin tykkäsi ja söi kaksi makkaraa! Ehdotti, että voisi laittaa hieman enemmän öljyä ensi kerralla.

    VastaaPoista
  9. Moi Tiia, mahtavaa! Kiitos kun kerroit :) Öljyä voi tosiaan laittaa reilusti enemmänkin jos haluaa.

    VastaaPoista
  10. Kaverini — kasvissyöjä koko ikänsä — ihmetteli savuaromin käyttöä tässä ohjeessa. Hän kun ei siitä pidä. Arvelin, että se on vain mauste, jonka voi jättää poiskin. Arvelinko oikein? Sama vissiin pätee myös ravintohiivaan?

    Sinänsä mielenkiintoinen ohje, voisin vaikka joskus kokeilla jo ihan silläkin, että vaikka sekasyöjä olenkin, ei kaupan tädin lisäainemakkarat oikein houkuta. :)

    VastaaPoista
  11. Tein uudenvuoden kunniaksi näitä, tuli täydellisiä ja superlihaanienkin mielestä hyviä! Lisäsin taikinaan n. desin kikhernejauhoja ja lisäsin öljyn määrää suunnilleen puoleen desiin. Paistoin uunissa 200:ssa asteessa n. 40min. Sen jälkeen leikkasin viipaleiksi ja paistoin pannulla runsaassa öljyssä.

    Hyvää uuttavuotta ja kiitos ihanasta blogista!

    - Tiina

    VastaaPoista
  12. Moi Tiina, kiitokset! Ja kiva kun kerroit, erityisesti lämmitti kuulla että maistui 'superlihaaneillekin'! Öljyn määrää voisi tosiaan lisätä tuohon reseptiinkin.. Oikein mahtavaa uutta vuotta myös sulle ja sun ennakkoluulottomille ruokailijoille :)

    VastaaPoista
  13. Hei akuliinalehtonen! Savuaromin voi tosiaan aivan hyvin jättää pois, se on tosiaan mausteena reseptissä, itse kyllä pidän siitä. Ja sama homma ravintohiivan kanssa. Suosittelen kokeilemaan! Ja olisi mukava kuulla sitten mielipiteesi, jos testaat tätä ohjetta :)

    VastaaPoista
  14. tiedoksi vielä tännekin, että kinkkusivulla puhutaan gluteenittomista seitanvaihtoehdoista, kannattaa katsoa jos kiinnostaa; http://vegaaninenversio.blogspot.com/2011/12/kinkku.html

    ps. lisäsin myös öljyn määrää ohjeessa 1 rkl -> 3 rkl. enemmänkin voi laittaa.

    VastaaPoista
  15. Tein näitä eilen kaksinkertaisen annoksen. Taikinamassa jäi 6 dl vehnägluteiinijauhoja löysäksi, joten lisäsin sekaan vielä n. 1,5-2 dl. Lisäksi laitoin öljyä ja soijakastiketta hieman enemmän. Maistui loistavilta pyttipannussa :)

    VastaaPoista
  16. Kiitos hyvästä ohjeesta! Kasvismakkarat ovat kaupassa niin kalliita, etten raaski yleensä ostaa, vaikka tykkään makkarasta. Itse tehtynä saa paljon halvemmalla.

    VastaaPoista
  17. Kiitos ohjeesta! Jo taikinan möyhintävaiheessa massan rakenne vaikutti loistavalta ja sitä on myös valmiiden makkaroiden koostumus. Itse laitoin taikinaan hieman enemmän ruskeita papuja ja ainakin savuaromia lisäsin reippaasti enemmän. Nyt vain innokkaasti juhannuksen grillailuja odottelemaan.

    VastaaPoista
  18. Kiva kuulla! Mausteiden kanssa kannattaa tosiaan luottaa enemmän itseensä kuin ohjeeseen. Itsekin laitan usein enemmän mausteita kuin mitä ohjeissa on, mutta resepteihin laitan hillitymmin, ettei tule usean mielestä liikaa. Niitä on kuitenkin helpompi lisätä kuin poistaa. Hyviä juhannuksen grillailuja!

    VastaaPoista
  19. Näistä tuli hyviä, vaikka en ole seitania ennen tehnytkään. Tuplasin chilin, savuaromin ja soijakastikkeen, sillä vegaaniystävättäreni on sellerille allerginenja minulla olivain selleripitoista kasvisfondia. Se täytyy korjata ensikerralla että tein niin paksuja makkaroita että höyrytysaika piteni huomattavasti. Varsin mielenkiintoinen kokeilu foodielle. Kiitos inspiroivista ohjeista.

    VastaaPoista
  20. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  21. onnistui ekalla kerraala ja nyt tein turkkilaisen sucuk makkkaran makuinen, enemmän mausteita, chili ja sumakki!
    esim: paprika on 10% koko jutussa!

    VastaaPoista
  22. Kiva kuulla! Kannattaa tosiaan rohkeasti varioida ohjeita :)

    VastaaPoista
  23. hello, tässä on turkkilainen versio, vaikka se on turkin kielinen, kyllä videosta saa jonkun näköisen idean, tässä kickhernet korvaa papuja:
    https://veganblogg.wordpress.com/2013/11/18/vegan-sucuksosis/

    VastaaPoista
  24. yritin kerran valmistaa näitä mutta makkarat hajosivat niin pahasti että siitä ei tullut kertakaikkiaan mitään. englanninkielisissä ohjeissa on vähemmän (1/2 cups) papuja, voisiko syy olla siinä? ylipäätään uunissa paistetut täysseitanmakkaraohjeet ovat minusta onnistuneet parhaiten, mutta niissä kannattaa lyhentää paistoaikaa ja saa olla todella varovainen, ettei pohja pala ja kuivu.

    VastaaPoista
  25. Mulla jäi makkarat ihan löysiksi tunninkin höyryttelyn jälkeen. laitoin uuniin --> tuli ihan kuivia. :(

    VastaaPoista
  26. Hyvä ohje, kiitos! Olen kaivannut jotain ainesosaa perinteisen kikhernejauhon tilalle, jotta rakenteesta tulisi pehmeämpi ja rouheampi. Pavut olivat se juttu. Käytin nyt ruskeita linssejä, kun oli valmiina keitettyjä. Mausteita myös reippaammin kuin ohjeessa. Höyrytyksen jälkeen pötköt vielä uuniin. Tätä teen jatkossakin! :-)

    VastaaPoista