tiistai 20. joulukuuta 2011

Kinkku


Yksi pienehkö kinkku
  • 4,5 dl gluteenijauhoja
  • 1 dl gram- eli kikhernejauhoja
  • 1/2 dl soijajauhoja
  • 1,5 rkl kasvisliemijauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl garam masalaa
  • 1,5 tl savupaprikajauhetta
  • 1/2 tl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 1/2 dl soijakastiketta
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 dl vettä

Marinadi
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1/2 dl vettä

Sinappihuntu
  • vahvaa sinappia
  • korppujauhoja
  • (neilikoita koristeluun)
 
  1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
  2. Sekoita öljy ja soijakastike veteen. Kaada neste jauhoihin tasaisesti ja hitaasti. Parhaiten onnistuu jos on kaveri, toinen kaataa ja toinen sekoittaa.
  3. Sekoita ja vaivaa muutaman minuutin ajan kiinteäksi ja muotoile kinkku haluamasi muotoiseksi.
  4. Sekoita kaikki marinadin aineet keskenään ja kaada sen jälkeen kinkun päälle. Anna marinoitua vähintään pari tuntia, mielellään yön yli.
  5. Kääri kinkku folioon ja paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia riippuen nesteen määrästä ja uunista. Kokeile reilu tunnin jälkeen haarukalla milloin kinkku tuntuu valmiilta. 
  6. Anna jäähtyä. 
  7. Kuorruta koko kinkku sinappikerroksella ja ripottele päälle ohut kerros korppujauhoja sekä lisää halutessasi kokonaisia neilikoita sinne tänne.
  8. Lämmitä uunissa samoissa asteissa ennen tarjoilua kunnes kuorrute on kauniin ruskean värinen.

Resepti on mukailtu alun perin Inna Somersalon Yllin kyllin -keittokirjasta löytyneestä reseptistä nimeltä seitanpaisti. Lisää ainemääriä jos haluat isomman kinkun tai tee useampi kinkku kerralla.

Joulupöytään!

28 kommenttia:

  1. Tää on muuten hyvää! Mä en yleensä seitanohjeista tykkää mut tää ei ole yhtään niin sitkosta kun mitä tulee keittämällä.

    VastaaPoista
  2. Joo, tämä on tarkoituksella vähemmän sitko kuin esimerkiksi seitanpihvit. :)

    VastaaPoista
  3. Onko kinkku kuiva? Itse keitän aina, mutta kerran kokeilin tehdä noin ja pirun kuiva tuli.

    VastaaPoista
  4. Moi Markus, joo kyllä tämä on selvästi kuivempi kuin mitä keittämällä tulee. Mielestäni ei kuitenkaan liian kuiva vaan sellainen kinkkumainen. Jos ehdottomasti haluaa välttää kuivan, niin voihan hyvin keittää ja laittaa sen jälkeen uuniin - ja huolehtia että pysyy uunissakin tarpeeksi kosteana, eikä paista yhtään liian kauaa. Hyvä pointti siis.

    VastaaPoista
  5. Onnistuisikohan gluteenittomana (keliaakikolle)? Tuossa oli gluteenijauhoja eli tarvitaanko tähän vielä enemmän gluteenia (sitkoon) kuin mitä on tavallisessa vehnässä? Sinappihuntuun on kyllä saatavilla gluteenitonta korppujauhoa. Ainesten kokoonpano vaikuttaa herkulliselta...

    En enää halua syödä rääkättyä possua ja kinkuttomia jouluja meillä onkin vietetty jo vuosia. Jokin eettisempi "korvike" kyllä maistuisi. Terv. Selene

    VastaaPoista
  6. Hyvä ohje, ollaan tehty tätä kanssa ja kyllä maistuu! Huomenna menee jo toinen kinkku uuniin. ihanaa joulua kaikille :)

    VastaaPoista
  7. Selenelle tiedoksi:

    Seitan onnistuu gluteenittomanakin! Olen tehnyt sitä itse kerran. En ollut mitenkään äärimmäisen ihastunut lopputulokseen, mutta en myöskään mitenkään ällöttynyt. Mausteita ja tekniikkaa hiomalla gluteenittomasta seitanista saa varmasti herkkua - ja hyvää myös rakenteeltaan.

    Hakukonetta käyttämällä löytyy jonkin verran gluteenittomia seitanohjeita ainakin englanniksi. Gluteenijauhon tilalle tarvitset gluteenin korviketta eli Gluten Substitute -valmistetta, jonka valmistaja on Orgran. (Sitä saa ainakin Tampereelta Runsaudensarvesta.) Joissakin ohjeissa gluteeni on korvattu useammalla aineksella, jotka on helpompaa löytää sellaisenaan Suomesta kuin tuo gluteeninkorvike.

    VastaaPoista
  8. Kiitos Kamomilla! Katsoin taas himoiten tuota kinkunkorvikkeen kuvaa ja ajattelin, että pitää kokeilla. Täytyy etsiskellä noita aineita ensin.

    Jos ei löydy, kokeilen tehdä tuon käyttämällä erilaisia gluteenittomia jauhoja ja sitkoksi ksantaanijauhetta (millä saan joulutortutkin hyvin kaulittavaan murenemattomaan muotoon).
    terv. Selene

    VastaaPoista
  9. Hei Kamomilla ja Selene, suuret kiitokset näistä hyödyllisistä tiedoista! Aivan uutta tietoa minullekin. Hyvä tietää myös jos joku myöhemmin kysyy gluteenittoman seitanin perään :)

    VastaaPoista
  10. Hei, tekisi mieli kokeilla tätä ohjetta mutta mistä löytää gluteenijauhoja, kikhernejauhoja, soijajauhoja ja savupaprikajauhetta?

    VastaaPoista
  11. lopettakaa nyt itu hipit tälläset ja syökää ees jouluna kunnolla!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syö sinä välillä kasviksia, niin et ois noin äkääne mussukka.

      Poista
  12. Petra, esimerkiksi Punnitse ja Säästä kaupoista saa noita kaikkia, myös monista ekokaupoista, kuten Ruohonjuuresta tai Ekolosta Helsingissä. Myös nettikaupoista voi tilata, jos asut pienemmällä paikkakunnalla. Tsemppiä etsintään!

    VastaaPoista
  13. Hienoa, punnitse & säästä onkin tuossa ihan kulman takana! Kiitos!

    VastaaPoista
  14. Turusta kaikkia aineita löytyy myös Kuudes Maku -liikkeistä (Eerikinkatu 9 ja kauppakeskus Mylly).

    VastaaPoista
  15. Ois kiva jos tästä ja näistä muistakin tarjottais jossain maistiaisia. Mielellään tampereella. Vaikka joulutorilla vois pitää sellasta vegaaninen joulu-kojua... Ois helpompi sit itsekin yrittää tehdä jotain, kun ois nähnyt ja maistanut lopputulosta, kai.
    R.R.

    VastaaPoista
  16. Moi R.R.,
    hyvä idea! Kannattaa vinkata ja toivoa paikallisilta kasvissyönti- ja eläinoikeusjärjestöilt, kuten Oikeutta Elämille, Fauna tai Vegaaniliitto. Ko. järjestöt järjestävätkin usein maistiaisia.

    VastaaPoista
  17. Miksei söisi tavallista joulukinkkua?:) parempaa ja ei tuhoa sademetsiä kuten soijapapubisnes.

    VastaaPoista
  18. Lihaa syömällä tulee syöneeksi välillisesti enemmän soijaa, koska suurin osa kaikesta tuotetusta soijasta käytetään lihateollisuudessa rehuna. Eli jos haluat välttää soijankulutusta, vältä tuotantolihaa.

    VastaaPoista
  19. Heip! Ajattelin tehdä tommoisen seitankinkun, koska siitä saa niin helkutin hyviä piffejä. Osaatko sanoa että kuinka tärkeä ainesosa tuo soijajauho mahtaa olla? Pysyykö hyvin kasassa ilman sitä?

    VastaaPoista
  20. Voi tehdä myös ilman soijajauhoja. Soijajauho tekee siitä mureampaa, eli ilman pysyy kasassa oikein hyvin =)

    VastaaPoista
  21. Ei vitsi,kuulostaa juuri sopivalta minun makuuni. Parempia mausteita ei voisi olla! Tätä pitää tehdä vaikka pääsiäiseksi. =)

    VastaaPoista
  22. Hei Mai. Tykkäätkö itse näistä vegaanisista versioista?
    En minäkään yrittäisi saamaan porsaanpalasta lautasellani muistuttamaan ihmislihaa, vaikka pidättäytymiseni kannibalismista johtuukin moraalisista syistä eikä makuseikoista. Mielestäni voisi olla jopa että olisi moraalisesti arvelluttavaa pyrkiä jäljittelemään moraalisesti tuomittavaa.

    Anteeksi nörttiyteni, olen opiskellut filosofiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eläinten ja niiden eritteiden syönti on sairas ja julma tapa tyydyttää himojaan, ei tarve kuten ravinnon saanti. Sinulta puuttuu moraalistasi suuri palanen kun et huomioi eläimiä ollenkaan.

      Poista
  23. Paljonko gluteenijauhoja tulee suunnilleen grammoina, jotta tiedän, minkä kokoisen pussin ostan?

    VastaaPoista
  24. Niin, jos tosiaan lukisit asioista enemmän niin sinäkin tietäisit että suurin osa soijasta menee teuraseläinten ruoaksi :)

    VastaaPoista
  25. Laitetaanko vuokaan vettä paistettaessa? Olen tehnyt kaksi kertaa ja tullut hieman kuivahkoa.. Mutta olisiko parempi kaataa vuokaan tilkka vettä? Kokemuksia?

    VastaaPoista