sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Omeletti


noin 4 omelettia

  • 3,5 dl gram-jauhoja (eli kikhernejauhoja)
  • 1 sipuli
  • 2 kpl soija- tai seitannakkeja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl pizzamaustetta
  • 1 tl mustaa suolaa (tai mitä vain suolaa)
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 0,5 tl valkopippuria
  • 4 rkl rypsiöljyä
  • 3,5 dl viileää vettä
  • öljyä paistamiseen

1. Pilko sipuli ja makkarat.

2. Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa.
2. Sekoita joukkoon vesi ja öljy. Seos on sopivan paksuista, jos sen voi kaataa kulhosta pannulle, muttei kuitenkaan liian juoksevaa, jotta ohukaisletut pysyvät kasassa. Voit tarvittaessa ohentaa seosta vedellä tai paksuntaa lisäämällä hiukan lisää gram-jauhoja.
3. Lisää  seokseen pilkottu sipuli, makkaranpalat ja mahdolliset muut täytteet.
4. Paista molemmin puolin kuumalla paistinpannulla öljyssä. Onnistuu helpoiten teflonpannulla.



Ometetin kanssa sopii hyvin esmerkiksi suolakurkut ja tomaattisalaatti. Sopii myös leivän päälle tai voit täyttää valmiin omeletin haluamallasi täytteillä.

Voit varioida ohjetta käyttämällä myös muita täytteitä oman maun mukaan; esimerkiksi sieniä, pinaattia, papuja, perunaa jne, sekä mausteista chiliä, currya, mustapippuria, valkosipulia jne.

perjantai 10. helmikuuta 2012

Kebakot



noin 10 kappaletta

  • 1 sipuli
  • 1 kiinteä maltoinen peruna tai 1 rkl perunamuusijauhetta
  • 2,5 dl tummaa soijarouhetta
  • 2 dl kaura- tai soijakermaa
  • 1 dl korppujauhoja
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1,5 rkl perunajauhoja
  • 1,5 rkl paprikajauhetta
  • 2,5 tl rosmariinia
  • 1,5 tl rouhittua mustapippuria

  • puista tai metallista varrastikkua
  • rypsiöljyä paistamiseen

1. Hienonna sipuli.
2. Kuori ja keitä peruna ja raasta se mahdollisimman ohueksi raasteeksi. Jos käytät valmista perunamuusijauhetta niin sekoita se muiden ainesten joukkoon ja lisää hieman vettä tai kermaa tarvittaessa.
3. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna vetäytyä noin 5 minuuttia.
4. Muotoile massasta kebakoita ja upota varrastikut puikkojen sisään. (huom. puiset tikut pitää liottaa vedessä ennen paistamista.)
5. Paista kebakoita pannussa käännellen tai laita uunivuokaan ja uuniin paistumaan. Uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Arvioi silmämääräisesti milloin kebakot ovat valmiita. Varo, ettei ne ehdi kuivua.


Tarjoile kebakot esimerkiksi riisin ja salaatin kera. Kebakoille kastikkeiksi sopivat majoneesi tai kermaviili sekä chilikastike.

Ohje mukailtu Jere Niemisen loistavasta Vegaanin kotiruokakirjasta. Kirjasta löytyy monia hyviä vegaanisia versioita!