- 1 dl soijamaitoa
- noin 3-4 dl rypsiöljyä
- 1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
- Kaada soijamaito syvään astiaan
- Lisää öljyä hyvin rauhallisesti ja tasaisesti maidon sekaan koko ajan teho- tai sauvasekoittimella sekoittaen
- Sekoita perusteellisesti öljy ja maito sekaisin ennen kuin lisäät uutta öljyä, jotta saat tasaisen seoksen
- Kun seos on paksuuntunut voit lisätä sitruunamehun tai omenaviinietikan
- Voit myös vettä lisäämällä tehdä seoksesta löysempää ja öljyä lisäämällä paksumpaa
- Valmis!
Halutessasi voit maustaa majoneesia esimerkiksi sinappijauheella tai valkosipulilla. Sopii hyvin esimerkiksi hampurilaisiin, voileipäkakkuun tai dipiksi.
Hei! Olen ruokablogeja selaillut aika lailla mutta sinun blogiisi törmäsin vasta äskettäin. Ihania vinkkejä :) Jäänpäs seurailemaan ja odottelemaan uusia ideoita!
VastaaPoistaMoi Liisa, kiitos viestistäsi! Reseptejä on tosiaan kertynyt jo paljon lisääkin, kunhan ehdin niitä tänne laittaa :)
VastaaPoistaToimiiko resepti jollain muulla vegaanisella -maitotuotteella? Mulle ei toi soijamaito oikein sovi.
VastaaPoistaMoi Petri. En ainakaan pikaisella kokeilemisella äsken saanut onnistumaan kauramaidolla.. Harmi. Itsekin suosisin mieluummin kauramaitoa, mutta tähän se ei joko käy tai sitten en vaan osannut tehdä siitä. Jos joku tietää onnistuuko, niin saa mieluusti neuvoa :)
VastaaPoistaKiitos reseptistä, testasin äsken ja onnistui soijamaidolla hyvin - mulla tosin satsi saostui jo kolmesta desistä öljyä.
VastaaPoistaMoi, kiva että onnistui ja kiitos tiedosta. Itse muistaakseni käytin 4 dl öljyä ja sitten lisäsin hieman vettä, jolloin tuli sopivan paksuista. Tarkensin ohjetta :)
VastaaPoistaTämä on ihan vain villi veikkaus, mutta onnistuisikohan majo johonkin muuhun kasvimaitoon (vaikka riisi-), jos sekaan heittäisi jotain emulgointiainetta, kuten vaikka soijalesitiinijauhetta?
VastaaPoistaHmm, en osaa kyllä yhtään sanoa. Jos joku testaa niin voisi ilmoittaa täällä onnistuiko :)
VastaaPoistaOnkohan mitään mahiksia tehdä tätä ilman tehosekoitinta?? Sauvasekoitin löytyis, mut ei taida olla riittävä tähän hommaan?
VastaaPoistaMoi, sauvasekoitin käy hyvin, itsekin tein sauvasekoittimella. Tarkensin ohjetta :)
VastaaPoistaYksi soijaton vegaanimajoneesi on pellavamajoneesi, jonka resepti löytyy ainakin Härkäpapua sarvista-kirjasta, en nyt äkkiseltään löytänyt sitä netistä. Siihen tulee pari ruokalusikallista pellavansiemeniä tai tuplasti rouhetta, jotka jauhetaan mahollisimman hienoksi esim. morttelissa ja laitetaan likoomaan reiluun desiin lämmintä vettä. Sitten lisätään vähittäin öljyä pari desii, vähän etikkaa, suolaa ja sokeria. Tosi hyvää jos sen saa onnistumaan, tosin vähän eri tyyppinen.
VastaaPoistaMinä teen yleensä tuota pellavansiemenmajoneesia ja se on aina onnistunut. Jos majoneesista haluaa vaaleampaa (=yleensä myös sakeampaa), vielä rouhettakin voi hienontaa morttelissa lisää ja siivilöidä rouheen. Tosin hyvin toimii myös ilman tätä, ja on nopea tehdä, kun käyttää valmista rouhetta. Sitten vain maustaa haluamallaan tavalla, esim. valkosipulimurskalla. Oma versioni majoneesista tämän postauksen lopussa (http://nekola.blogspot.com/2011/10/ihana-viikonvaihde.html); käytin mukana myös hampunsiemeniä (joita niitäkin taitaa löytyä kaupoista myös valmiiksi rouhittuna ja kuorettomanakin).
VastaaPoistaKiitos tiedoista ArualMaria ja anonyymi!
VastaaPoistaHei moi, onko aineksilla väliä onko ne kylmiä eli suoraan jääkaapista otettuja vai pitääkö niitten antaa olla huoneenlämmössä? mulla ei onnistunut ollenkaan majoneesi, kun kokeilin käyttää öljynä kylmäpuristettua rypsäriä. mahtaako sillä olla merkitystä vai mikä oli ettei onnistunut.
VastaaPoistaMoi, en ole tehnyt tätä vähään aikaan, mutta muistaakseni lämpötilalla ei ole merkitystä. Tärkeintä on, että kaataa öljyä hyvin hitaasti ja tasaisesti samalla koko ajan sekoittaen. Teitkö niin? Siinä myös kestää aikansa ennen kuin seos alkaa paksuuntua.
VastaaPoistaToimiikohan tämä muilla öljyillä, esim oliiviöljyllä?
VastaaPoistaKyllä toimii oliiviöljylläkin
VastaaPoistaKäytin jääkaappikylmää Nordikin soijamaitoa ja rypsiöljyä riitti reilut 2,5dl. Sekotin blenderissä, sellaisessa missä smoothietkin syntyvät. Hyvät majoneesit tuli, maustoin sambal oelekilla.
VastaaPoistaHeippa, tein juuri majoneesin kaupan maustamattomaan mantelimaitoon, johon sekoitin n. 1tl (ei kukkurallinen) psylliumia. Hyvin onnistui! Mausteeksi sitruunanmehua ja raastettua kuorta, tuoretta chiliä ja timjamia, mustapippuria ja suolaa. Nam!
VastaaPoistaKiva kuulla, molemmat! =)
VastaaPoistaEn ehkä suosittelis oliiviöljyä jos joku miettii, tuli tosi kitkerää sillä mutta en tiedä oliko vaan sattumaa, aattelin kuitenki varoittaa:p
VastaaPoistaJos ei halua käyttää etikkaa eikä voi käyttää sitruunamehua (eikä muutakaan sitrushedelmää), mitä voi käyttää niiden tilalla?
VastaaPoistaKyselisin, että kuinka kauan tämä säilyy?
VastaaPoistajoo, oliiviöljy ei ole hyvää majoneesiin, siitä nimenomaan tulee kitkerä maku.
VastaaPoistaOon kuullut (en tosin itse kokeillut muuta ku marenkiin) et aquafabasta eli kikherne- tai papupurkin nesteestä sais myös majoneesit tehtyä öljyn kanssa.
VastaaPoistaMantelimaitoa desi, psylliumia tl, pari desiä rypsiöljyä kaadoin kerralla blenderiin ja pyöräytin. Majoneesi valmis 5 sekunnissa. Ja eikun maustamaan... Uuden vuoden perunasalaatti tässä tekeillä. Aikaisemmin sauvasekottimella tein ja otti aikaa paaaaaljon kauemmin. Silloin tosin tein ohjeen mukaan soijamaidosta eikä ollut psyllium käytössä.
VastaaPoista